Nordlyset

Ønsker du å studere nordlys skal du reise til de nordlige deler av Nordland, Troms og Finnmark. Ingen andre andre steder i verden er mulighetene til å oppleve dette fascinerende fenomenet større. Spesielt er vintermånedene fra september til april gunstige grunnet mørketiden. Timene før midnatt en stjerneklar kveld med lite månelys i denne perioden er sjansene for å se nordlys svært gode.

Nordlys, polarlys eller Aurora Borealis (som betyr "morgenrøden i nord"), forekommer når store mengder av elektrisk ladde partikler (elektroner og protoner) fra solvinden treffer jordas atmosfære ved planetens nordlige magnetfelt med stor hastighet. Kollisjonen får gassene i atmosfæren til å lyse. Det hele skjer om lag 90-180 km over bakken. Partiklene blir trukket mot jordas magnetfelter både på den nordlige og sørlige halvkule. På den sørlige halvkule kalles fenomenet Aurora Australis eller sørlys.

Nordlyset
(Nordlys ved Tysfjord - Fotograf: © Jamen Percy | Dreamstime.com)

Farvene i nordlyset er som oftest grønngul, men kan også være grønn, rød og fiolett. Formen varierer mye, men buer, bånd, stråler og draperier er de mest vanlige. Har du skikkelig flaks får du se en nordlyskrone som er den mest spektakulære og imponerende formen.

Nordlys har igjennom historien vært opphav til mange myter og overtro. I gamle dager ble nordlyset sett på som et varsel om straff fra gudene og dårlige tider. I den norske krøniken Kongespeilet fra 1200 tallet er nordlyset behøring omtalt med hele 3 forskjellige forklaringer og teorier. Nordmannen Kristian Birkeland (1867 - 1917) var den første til å komme med en naturvitenskapelig forklaring av fenomenet. Han klarte til og med å simulere nordlys i laboratoriet sitt.

Tromsø by er et utmerket utgangspunkt om du ønsker å få med deg nordlyset på ferieturen. Byen byr på et pulserende uteliv, kulturopplevelser og restauranter. Rett utenfor byen finner du fantastisk natur med blant annet Lyngsalpene i umiddelbar nærhet. Det kan dog være smart å reise litt bort fra byens lys når du skal observere nordlyset. Det gjelder å finne et så mørkt sted som mulig for å få en best mulig opplevelse.

Nordlyssenteret i Andøy er et eget vitensenter som sto ferdig i år 2000. Utstillingen her er produsert av Norsk Teknisk Museum og Andøya Rakettskytefelt og gir deg en inngående innføring i nordlysets hemmeligheter gjennom omvisninger og små forsøk du kan ta del i.


Les også om midnattssol.