FLAKSTAD KOMMUNE Hjemmeside
Flakstad kommune, Adresse: 8380 Ramberg
Telefon: 76052201, Telefax: 76052209

Folketall: 1441 (2008 SSB.), Areal: 179 km², Høyeste punkt: Stjernhodet: 931 moh.


Flakstad kommune med sine 1441 innbyggere ligger i Vestlofoten. Kommunen omfatter hele Flakstadøya og den østlige delen av Moskenesøya. Kommunenavnet Flakstad har uklar opprinnelse, kanskje, kommer det av "flag" som betyr bergvegg. Det gamle navnet på kommunen er Vargfot. Ville fjell og kritthvite sandstrender er karakteristisk for naturen..

Historikk
Det er spor etter bosetting i Flakstad helt fra steinalderen. Nusfjord og Sund nevnes som fiskevær alt på 1500-tallet, da kirken og kongen var store jordeiere. Først på 1800-tallet ble krongodset solgt til private. Væreiersystemet oppstod og væreierne fikk hånd om og styrte det meste av aktivitetene i værene. Motoriseringen av fiskeflåten, først på 1900-tallet, førte til at små bondefiskevær ble nedlagt på grunn av havneforholdene. Etter hvert som væreiersystemet gikk i oppløsning, grodde det frem nye, moderne fiskevær i kommunen.

Kommunikasjon
Fra kommunesenteret Ramberg er det 33 km til nærmeste flyplass, Leknes lufthavn, og 49 km til nærmeste hurtigruteanløp, Stamsund. Fergeforbindelse til Bodø, Værøy og Røstgår fra Moskenes, 30 km fra Ramberg.

Næringsliv
Hovednæringen i kommunen er fiske. Lofotfiske foregår i månedene Januar - April. Det meste av det fiskekvantum som bringes i land, går til tørrfisk og saltfisk. Dessuten er jordbruk, oppdrett og de mange forskjellige servicenæringene et viktig innslag i kommunens næringsliv. Reiselivsnæringen har et godt servicetilbud og alle anleggene har en beliggenhet med utsikt over havet. Vi har også mange bedrifter innen kunsthåndverk som er flittig besøkt av turister.

Til fots i Flakstad
Du kan ha fine naturopplevelser langs flere merkede turløyper i kommunen. Mellom fjæra og fjelltopper er det plass for både planter, dyr og fugler. I Flakstad arbeider vi for å ta vare på vår natur og kultur. Det er derfor satt i gang flere miljøprosjekter, bl.a for å innføre miljøtiltak i reiselivsbedrifter. I tilegg trenger vi hjelp fra deg som skal ferdes i naturen, om å opptre hensynsfullt og varsomt. Naturopplevelsene blir større for alle hvis vi viser alminnelig god folkeskikk ved aktiviteter i naturen.